South Korea: Bibimbap – Gaivūs ir spalvingi ryžiai, siūlantys visą Pietų Korėjos virtuvės spektrą viename patiekale.

Kultūros Imersija:

Susipažinkime su Pietų Korėjos muzika

Pietų Korėja – šalis, kurioje senovė dera su šiuolaikiškumu, kur tradicijos dvelkia pažangiųjų technologijų miestuose. Šią pusiasalio valstybę dengia kalnų, žalių slėnių ir blizgančių pakrančių vaizdai, kurie formuoja kvapą gniaužiančią geografiją. Tačiau tikrąją Pietų Korėjos esmę sudaro jos žmonės ir gyvybinga kultūra, harmoningas istorinės gelmės ir nenumaldomo veržimosi į ateitį derinys.

Šiandien Pietų Korėjos stiprybė slypi ne tik jos ekonominėje galybėje, kur veikia tokios technologijų milžinės kaip „Samsung” ir „Hyundai”, bet ir jos kultūriniame eksporte, kurį įkūnija pasaulinis K-pop fenomenas, apdovanojimus pelnęs filmas „Parazitas” ir tradiciniai hanboko drabužiai, perkurti ant šiuolaikinių podiumų. Šis kultūrinis eksportas paskatino „Korėjos bangą” arba „Hallyu”, kuri nusirito per visą pasaulį, supažindindama tarptautinę auditoriją su Korėjos kultūra.

Be to, Korėjos dvasia turbūt niekur kitur nėra geriau juntama nei jos kulinarinėse tradicijose. Korėjiečių virtuvė, išdidžiai įkūnijanti tautos paveldą, siūlo daugybę skonių ir patiekalų, kurie pasakoja apie šalies turtus ir jos žmonių istoriją. Negalima kalbėti apie korėjietišką maistą nepaminėjus kimči – fermentuoto patiekalo, turinčio daugiau nei šimtą variantų, kurių kiekvienas liudija Korėjos kulinarinės praeities išradingumą.

Tarp šių kulinarijos ikonų išsiskiria bibimbap – kuklus, bet didingas patiekalas, simbolizuojantis darnią Korėjos įvairovę. Bibimbap, pažodžiui „mišrūs ryžiai”, yra korėjietiškos filosofijos atspindys, patiekiamas dubenėlyje su ryškiomis daržovėmis, mėsa, puikiai iškeptu kiaušiniu ir gochujang (čili pasta), kur kiekvienas ingredientas išlaiko savo unikalumą ir kartu prisideda prie didesnės visumos. Šis patiekalas – tai valgoma Korėjos visuomenės metafora: įvairi, spalvinga ir visapusiška.

Pietų Korėjos patrauklumas toks pat įvairus ir dinamiškas, kaip ir ją apibūdinantys istorijos sluoksniai. Nuo triukšmingo metropolio Seoulo, kur senoviniai rūmai stovi kylančių dangoraižių šešėlyje, iki ramaus kaimo su šimtmečius skaičiuojančiomis šventyklomis – kiekvienas aspektas kviečia tyrinėti ir stebėtis. Pietų Korėja – tai tauta, kuri didžiuojasi savo istorija ir nuolankiai žengia į priekį, kviesdama visus atvykstančius susipažinti su unikaliu kultūros, istorijos ir naujovių deriniu.

Pasivaikščiokime po Pietų Korėjos sostinę Seoul:


Susipažinkime su Pietų Korėjos šalies kalba!

Lithuanian (Lietuvių)Korean (한국어)
Labas (Hello)안녕하세요 (Annyeonghaseyo)
Ačiū (Thank you)감사합니다 (Gamsahamnida)
Taip & Ne (Yes & No)예 & 아니요 (Ye & Aniyo)
Prašau (Please)부탁합니다 (Butakhamnida)
Pamokyk mane įdomių žodžių! (Teach me a fun word!)재미있는 단어를 가르쳐 주세요! (Jaemiinneun daneoreul gareuchyeo juseyo!)
Ar yra šokio judesys, kurį turėčiau mokėti? (Is there a dance move I should know?)알아야 할 춤 동작이 있나요? (Alaya hal chum dongjak-i issnayo?)
Kas skaniausia šiame meniu? (What’s the tastiest thing on this menu?)이 메뉴에서 가장 맛있는 것은 무엇인가요? (I menyu-eseo gajang masissneun geos-eun mueosingayo?)
Mano vardas yra … (My name is …)제 이름은 … 입니다 (Je ileum-eun … imnida)
Aš nesuprantu (I don’t understand)이해하지 못해요 (Ihaehaji mothaeyo)
Kiek tai kainuoja? (How much does this cost?)이게 얼마에요? (Ige eolmaeyo?)
Kur yra tualetas? (Where is the bathroom?)화장실 어디에요? (Hwajangsil eodieyo?)
Padėkit! (Help!)도와주세요! (Dowajuseyo!)
Viso gero (Goodbye)안녕히 가세요 (Annyeonghi gaseyo)

Kitos Šalys, Kur Galime Rasti Panašių Receptų

Kinija, Japonija

Pietų Korėja: Bibimbap – Gaivūs ir spalvingi ryžiai, siūlantys visą Pietų Korėjos virtuvės spektrą viename patiekale.

Reikalingos Medžiagos (2 asmenims):

  • Ryžiai (pageidautina trumpagrūdžiai) – 200g
  • Morkos – 1 vnt., supjaustytos ilgomis plonomis juostelėmis
  • Špinatai – 100g
  • Žiediniai kopūstai – 100g, supjaustyti mažais žiedynais
  • Ridikai – 100g, supjaustytos plonomis juostelėmis
  • Marinuota jautiena ar vištiena – 200g
  • Kiaušinis – 2 vnt., tradiciškai būna kepti kartu su šonine geriausiam skoniui sukurti
  • Kimči – 100g
  • Gochujang pasta – 2 šaukštai
  • Sezamų aliejus – 1 šaukštelis
  • Druska, malti juodieji pipirai – pagal skonį

Receptas:

  1. Ryžius nuplaukite ir virti vandenyje arba garuose, kol bus minkšti ir lipnūs.
  2. Daržoves paruoškite: morkas supjaustykite plonomis juostelėmis, žiedinius kopūstus suskirstykite į mažus žiedynus, ridikus supjaustykite taip pat plonomis juostelėmis, o špinatus trumpai apvirinkite pasūdytame verdančiame vandenyje, tuomet nusausinkite ir šiek tiek suspauskite.
  3. Kiekvieną daržovės rūšį atskirai pakepinkite ant vidutinio karščio keptuvėje su šiek tiek sezamų aliejaus, kol daržovės bus šiek tiek apkepę, bet vis dar traškios. Pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Mėsą supjaustykite plonomis juostelėmis ir apkepinkite ant stipraus karščio, kol pasidarys gražios rudos spalvos. Galite naudoti mėsą, marinuotą su sojos padažu, česnaku, medumi ir juodaisiais pipirais.
  5. Iškepkite kiaušinius kartu su šonine, kad trynys liktų skystas.
  6. Surinkite bibimbap: į kiekvieną dubenėlį su ryžiais dėkite paruoštas daržoves ir mėsą taip, kad susidarytų spalvų ratas. Į centro viršų dėkite kiaušinį.
  7. Prieš patiekdami ant viršaus užpilkite gochujang pastą ir apšlakstykite sezamų aliejumi.
  8. Patiekite karštą ir maišykite prieš valgant, kad susimaišytų skoniai.

Variacijos:

  • Į patiekalą galima pridėti kitų daržovių, tokių kaip agurkai ar brokoliai.
  • Vietoje gochujang padažo galima naudoti sojos padažą ar kitą mėgstamą padažą.

Patarimai dėl priedų:

  • Šis patiekalas puikiai tinka su šviežiomis salotomis ar lengvu baltu vynu.

Bibimbap yra puikus būdas pažinti Pietų Korėjos virtuvę ir jos spalvingą įvairovę. Tai patiekalas, kuris tiks tiek šventiniam stalui, tiek kasdienai. Tai gastronominis nuotykis, leidžiantis kiekvieną kartą išbandyti kažką naujo!

Kimčis – Rauginti kopūstai su prieskoniais, ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui

Kimčis – idealus priedas jūsų Bibimpap

Reikalingos medžiagos (2 suaugusiesiems): 

  • Pekino kopūstas – 1 vnt.
  • Joduota druska – 4 šaukštai
  • Vanduo – 1 litras
  • Šviežios česnako skiltelės – 5 vnt., smulkiai sutrintos
  • Šviežias imbieras – 20g, sutrintas
  • Medus arba cukrus – 2 šaukštai
  • Korejiečių paprikos milteliai (Gochugaru) arba aštrios paprikos milteliai– 3 šaukštai
  • Žuvies padažas (fish sauce) – 2 šaukštai

Receptas:

  1. Pekino kopūstą susmulkinkite, užberkite druska, įpilkite vandens ir palikite 2–4 valandoms, kad kopūstai suminkštėtų.
  2. Po to nuplaukite kopūstus šaltu vandeniu ir gerai nuspauskite vandenį.
  3. Marinatui sumaišykite smulkiai pjaustytą česnaką, sutrintą imbierą, medų arba cukrų, gochugaru paprikos miltelius ir žuvies padažą, kol susidarys vientisa pasta.
  4. Su šia pasta įtrinkite kopūstus.
  5. Perkelkite į švarų indą, uždenkite ir palikite kambario temperatūroje fermentuotis 3–7 dienas. Kasdien šiek tiek atidarykite, kad išeitų susidariusios dujos.
  6. Baigus fermentaciją, kimči galite laikyti šaldytuve ir naudoti kaip priedą prie įvairių patiekalų.

 Variacijos: 

  • Galite įdėti kitų daržovių, pavyzdžiui, ridikų ar morkų, arba keisti prieskonius, kad pritaikytumėte savo skoniui.
  •  Kimčis puikiai dera su kitais Korėjos patiekalais, pavyzdžiui, bulgogi ar bibimbap. Taip pat galima naudoti kaip salotas ar garnyrą. 

Pirkinių krepšelis
Scroll to Top