Vanuatu: Laplap – Bulvių ir bananų pyragas su kokoso pieno padažu, Vanuatu salų džiaugsmas ir meilė, puikus pasirinkimas bet kada.
Kultūros Imersija:


Susipažinkime su Vanuatu muzika
Vanuatu – archipelago valstybė, tarsi brangakmeniai išsibarsčiusi po žydrą Ramiojo vandenyno pietų pakrantę, – tai kultūros, žalio grožio ir nesuvaldomos laukinės gamtos simfonija, kurioje ritmingai skamba melaneziečių būgno garsai. Ši 83 salų grandinė, iš kurių kiekviena pasižymi unikaliu žavesiu, yra tiltas tarp gamtos pasaulio ir gilaus žmonių dvasingumo, liudijantis apie gyvybingą gyvenimą už šiuolaikinio skubėjimo ribų.
Salų istorija išraižyta aukštų banjano medžių šešėliuose ir šnabždama vandenyno vėjų, kurie per amžius nešė jūrininkus ir tyrinėtojus. Nuo pirmųjų gyventojų – lapitų, palikusių sudėtingą keramiką ir jūrinio meistriškumo palikimą, iki XVIII a. atvykusių Europos tyrinėtojų, tokių kaip Džeimsas Kukas, Vanuatu buvo senųjų tradicijų ir išorės įtakos kryžkelė.
Ni-Vanuatu, išdidūs Vanuatu gyventojai, pagarbiai laikosi savo papročių ir tradicinio gyvenimo būdo. Tautos papročiai tokie pat įvairūs kaip ir jos geografija – nuo Tannos saloje stūksančio aktyvaus Jasuro kalno ugnikalnio, savo ugniniu švytėjimu nušviečiančio naktinį dangų, iki ramių Espiritu Santo žydrųjų skylių, garsėjančių krištolo skaidrumo vandeniu ir nežemišku grožiu.
Vanuatu stiprybė – bendruomenių atsparumas ir gebėjimas prisitaikyti. Nepaisant tokių iššūkių, kaip klimato kaita ir ekonominis spaudimas, Ni-Vanuatu dvasia išlieka nepalaužta. Jie ir toliau puoselėja gyvenimo būdą, kuriame pagarba praeičiai derinama su prisitaikymu prie ateities, o tai atsispindi tvarioje žemdirbystėje ir žuvininkystėje, kurią jie taiko savo žemėse ir vandenyse.
Šalies kultūros turtingumas taip pat atsiskleidžia jos šventėse ir ritualuose. Nagholas, arba nardymo į žemę ritualas Pentekosto saloje, kuris prasidėjo šimtmečiais anksčiau nei šiuolaikinis šuolis su virve ir simbolizuoja vyriškumą bei žemės turtus. Tuo tarpu Bankso salų vandens muzika, kai moterys meistriškai kuria muziką rankomis manipuliuodamos vandeniu, užburia klausytojus įtaigia melodija.
Kalbant apie kulinarinę kelionę, Vanuatu derlinga vulkaninė žemė ir gausios jūros žada ekologišką puotą, kuri yra ir maistinga, ir viliojanti. Tradicinis laplap patiekalas – kokosų kremu apteptas trintas batatas, bananas ar manijoka, dažnai derinamas su šviežiomis jūros gėrybėmis ar vietine mėsa – yra kvapą gniaužiantis salos maisto pavyzdys.
Vanuatu žavesys slypi ne aukštai iškilusiuose dangoraižiuose ar neoninėse šviesose, o saulėlydžiuose, nuo kurių dangus liepsnoja spalvomis, žmonių šilumoje ir paprastame salos gyvenimo tyrume, kuris nereikalauja nieko daugiau, tik pagarbos jo ritmui ir dėkingumo už ramų grožį. Tai vieta, kur praeitis yra dabartis, gamta kelia pagarbą, o ateitį kuria pagarbūs pėdsakai tų, kurie šias salas vadina savo namais. Vanuatu, pasižymintis neapdorotu ir įtikinamu grožiu, kviečia pasaulį sustoti, įkvėpti ir pasigrožėti pasauliu, kuris paliestas laiko rankų, bet jų nepakeistas.
Vanuatu sostinė Port Vila:
Susipažinkime su Vanuatu šalies kalba!
Lithuanian (Lietuvių) | Bislama (Bislama) |
---|---|
Labas (Hello) | Halo |
Ačiū (Thank you) | Tankiu tumas |
Taip & Ne (Yes & No) | Yes & No |
Prašau (Please) | Plis |
Pamokyk mane įdomių žodžių! (Teach me a fun word!) | Tumas save stadi wod blong jif long mi! |
Ar yra šokio judesys, kurį turėčiau mokėti? (Is there a dance move I should know?) | I gat wan danis blong dans mi save no save? |
Kas skaniausia šiame meniu? (What’s the tastiest thing on this menu?) | Wanem samting we hemi makem mi klem long menu ya? |
Mano vardas yra … (My name is …) | Nem blong mi hemi … |
Aš nesuprantu (I don’t understand) | Mi no save folem |
Kiek tai kainuoja? (How much does this cost?) | Haos olsem ia? |
Kur yra tualetas? (Where is the bathroom?) | Haos talem long bak yu? |
Padėkit! (Help!) | Helpem mi plis! |
Viso gero (Goodbye) | Tata |
Kitos Šalys, Kur Galime Rasti Panašių Receptų
Fidžis, Samoa, Papua Naujoji Gvinėja
Laplap paruošimas Vanuatu nėra vien tik kulinarinis procesas, tai ir socialinis įvykis. Čia visi šeimos nariai susirinks aplink virtuvės stalą, kad padėtų ruošti ir mėgautis šiuo ypatingu patiekalu, kuris yra tiesiog neatsiejamas nuo Vanuatu kultūros.
Laplapas – Vanuatuo salų gastronominis lobis, jungiantis unikalią kultūrą su natūraliais produktais, puikus pasirinkimas šventėms

Reikalingos Medžiagos (2 asmenims):
- Bulvės arba batatai – 2 dideli vnt., sutarkuoti
- Gerai sunokę bananai – 2 vnt., sutrinti
- Kokosų pienas – 250 ml
- Kumpis arba smulkiai supjaustytas jautienos krūtinėlė – 200 g
- Druska, pipirai – po ¼ arbatinio šaukštelio arba pagal skonį
- Bananų lapai (jei galima) arba aliuminio folija
Receptas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
- Dideliame dubenyje sumaišykite sutarkuotas bulves arba batatus su sutrintais bananais, druska ir pipirais.
- Jei naudojate bananų lapus, juos pirmiausiai reikia nuplauti ir perbraukti per liepsną, kad taptų lankstesni. Dėkite masę ant bananų lapų arba kepimo indelių, išklotų aliuminio folija.
- Viršuje tolygiai paskirstykite supjaustytą mėsą ir užpilkite viską kokoso pienu.
- Jei naudojate bananų lapus, sulankstykite juos, kad sudarytumėte paketėlį, ir pritvirtinkite siūlu arba kepimo virvele. Jei naudojate foliją, gerai uždarykite paketą.
- Kepkite orkaitėje apie 1 valandą arba kol patiekalas įgis auksinį atspalvį ir mėsa bus iškepusi.
- Atsargiai atidengę lapą arba foliją, patiekite laplapą karštą, prie šviežių daržovių ar salotų garnyro.
Variacijos ir Deriniai:
- Jūros gėrybės: Pridėkite kepintų ar virtų jūros gėrybių prie mėsos sluoksnio.
- Daržovės: Įtraukite papildomas daržoves, pvz., cukinijos ar špinatų sluoksnį tarp bulvių ir mėsos.
- Vegetariška versija: Pakeiskite mėsą grybais arba tofu.
Gėrimų Deriniai:
- Tropinių vaisių sultys: Pasiūlykite vartoti su šviežiai spaustomis ananasų, mango ar guavos sultimis.
- Kokteilis su romu arba piña colada: Tropiniai gėrimai pabrėš patiekalo skonius.
Laplap yra patiekalas, kuris atspindi Vanuatu virtuvės sielą. Kiekvienas kasnis yra kvietimas pažinti salyno tradicijas ir skonius. Įtraukite šią egzotišką patirtį į savo mitybos racioną ir leiskite jos šilumai suvienyti šeimą prie bendro stalo.